OVER mijn traineeship bij OVER-gemeenten

Als trainee van de Regionale Traineepool MRA ben ik momenteel gedetacheerd bij de OVER-gemeenten. Gedurende deze detachering van zes maanden ben ik werkzaam bij team HRM. Ik werk intensief samen met de drie HR-adviseurs, ik voer diverse projecten uit en ik krijg de ruimte en het vertrouwen om mijzelf te ontwikkelen als sparringpartner van het team.

Na het eerste jaar van mijn traineeship bij gemeente Purmerend heb ik er bewust voor gekozen om te detacheren bij OVER-gemeenten. Ik heb de organisatie leren kennen als laagdrempelig, open en innovatief. Het is een van de weinige gemeenten in Nederland die voorop durft te lopen en het lef heeft om soms linksaf te slaan. Zo was OVER-gemeenten één van de eerste gemeenten in Nederland die plaats onafhankelijk ging werken en de eerste met een eigen webcareteam.

Naast mijn werkzaamheden voor de OVER-gemeenten is een belangrijk onderdeel van mijn traineeship de samenwerking met mijn achttien collega trainees. Minimaal één keer per week komen wij bij elkaar en volgen wij diverse trainingen, masterclasses of voeren wij regionale projecten uit. Zo zijn we aan de slag gegaan met thema's als: regionale samenwerking, toerisme, bewonersinitiatieven en houden wij ons nu bezig met duurzame scholen. De combinatie van werken, leren en ervaring opdoen binnen diverse gemeenten in de regio maakt dit traineeship uniek en heel divers.

Vind jij het leuk om meer te weten over mijn traineeship? Dat kan! Iedere week plaats ik een 'foto van de week' met een kort onderschrift. Dan kan je met je eigen ogen zien hoe is om te werken als trainee bij de OVER-gemeenten en de Regionale Traineepool MRA! Heb je een vraag over de Regionale Traineepool MRA of over mijn traineeship bij OVER-gemeenten? Je kunt altijd een berichtje sturen via Twitter (Aniek Janssen).

Aniek Janssen
Trainee HRM

Bijeenkomst OpenLab
Brainstorm HRM collegas
College Urban Management
Debattraining in Almere
Introductiedag Brussel
Kick Off Duurzaamheid
Wat als alles lukt
Workshop generatieleren
WQM

Foto 1: Brainstormsessie met collega's van team HRM over Generatieleren

Foto 2: Openlag bijeenkomst in Den Haag over banenruil binnen de overheid. Initiatief van Kim Spinder en twee collega's van OVER-gemeenten. Binnenkort starten de eerste speeddates!

Foto 3: In januari zijn we gestart met een nieuwe poolopdracht over duurzaamheid! Het doel? Twee scholen in Zaanstad en Almere zo ver mogelijk verduurzamen. Dit betekent niet alleen duurzaamheid in het gebouw maar ook in het gedrag van leerlingen, docenten én ouders!

Foto 4: Workshop generatieleren met collega's van team HRM. Veel gelachen en veel herkenning, leuk! Tijdens de 'week van de lerende organisatie' ga ik deze workshop uitzetten in de organisatie.

Foto 5: Om onze kennis over duurzaamheid te vergroten krijg ik samen met mijn collega trainees colleges over Urban Management aan de HvA. Complex, maar heel leerzaam!

Foto 6: Een training Appreciative Inquiry. Uitgangspunt van de flip-overs: wat als alles lukt? De kern van AI is om vanuit waardering en positiviteit door te ontwikkelen.

Foto 7: Binnen OVER-gemeenten is een intiatief gestart om te expirimenteren met 'We Quit Mail'(WQM). Collega's maken onderling afspraken om te stoppen met emailen.

Foto 8: Tijdens de introductiedag voor de Brusselreis 2014 komen 60 trainees uit Rotterdam, Den Haag, Utrecht en de MRA bijeen om kennis te maken met elkaar én met de EU.

Foto 9: Trainees van de MRA krijgen tijdens een dienstpresentatie in Almere een training debatteren. Ook gaan zij in gesprek met Wethouder Mark Pol (VVD) en fractievoorzitter Frits Huis (Leefbaar Almere).